De (ondergewaardeerde) beste vriend voor je huid: SPF

Als je wel eens bij YOURSKIN bent geweest voor een behandeling of huidadvies, zul je misschien weten dat wij SPF één van de allerbelangrijkste factoren vinden voor een goede huidverzorging. Wij willen heel graag uitleggen wat het belang is van een SPF. Daar lees je alles over in deze blog!

Wat is SPF?
Sun Protection Factor, oftewel SPF, geeft aan in welke mate je huid beschermd is. Je hebt bijvoorbeeld SPF 15, 30 en 50. Hoe hoger het getal, hoe langer je huid in principe aan de zon kan worden blootgesteld. Hoe dik je de crème met SPF opsmeert of hoe vaak je dit herhaalt op een dag heeft hier sterk invloed op. Na een aantal uur verliest de SPF zijn werking, dus dit moet je herhaaldelijk smeren voor een optimale bescherming. Een dunne laag SPF biedt minder bescherming, dus zorg altijd voor een goede laag op je huid.

Waar beschermd SPF tegen?
Een (zonnebrand)crème met SPF beschermt tegen straling van de zon: uv-straling. Er zijn meerdere soorten uv-stralingen, namelijk uv-A, uv-B en uv-C.

uv-A: straling van de zon bestaat uit 95% uv-A. Deze straling is er altijd, ook als de zon niet fel schijnt. Hij wordt niet tegengehouden door wolken of glas. De A staat voor aging, wat al aangeeft dat deze straling huidveroudering veroorzaakt. Als je veel wordt blootgesteld aan uv-A, is er een mogelijkheid dat je sneller kans hebt op huidkanker.

uv-B: straling van de zon bestaat uit 5% uv-B. Deze straling is er vooral wanneer de zon fel schijnt, zoals in de lente of zomer. De B staat voor burning, want door deze straling wordt je niet alleen bruin, maar kun je ook verbranden. Ook uv-B ook invloed op huidkanker, maar in mindere mate dan uv-A.
Wat juist een voordeel is van uv-B is dat hij vitamine D vormt voor onze huid. Dit gebeurt alleen in de maanden mei tot en met september. In andere maanden is de straling te laag om ons te bereiken.  Vitamine D heeft een positieve werking op ons immuunsysteem en spieren en zorgt voor sterke botten en tanden.

uv-C: uv-C wordt tegengehouden door de ozonlaag, dus bereikt ons niet. Dat is maar goed ook, hij is namelijk het meest schadelijk van de drie!

Zonbescherming in de winter
Let er altijd op dat een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF beschermt tegen zowel uv-A als uv-B. Je weet nu dat uv-A áltijd aanwezig is overdag, zelfs in de winter en op grauwe dagen. Je kunt controleren of de zonnebrandcrème of dagcrème voor beide uv-stralingen beschermt door goed de verpakking te lezen. Dit moet er namelijk altijd opstaan. De zonbescherming van IK Skin Perfection en Alpha-H beschermen allemaal tegen zowel uv-A als uv-B straling.

Hoe breng je een zonbescherming aan?
De volgorde van het aanbrengen van zonbescherming is belangrijk, om zo goed mogelijk beschermt te zijn tegen de stralingen van de zon. Je brengt altijd je zonbescherming over je crème aan, als deze niet in je dagcrème verwerkt is. Dus als allerlaatste stap in je huidverzorgingsritueel. Als de zonbescherming wel in je crème verwerkt zit, breng je deze als laatste stap na je serum aan. Makkelijk om te onthouden dus: je zonbescherming komt als laatste.

De reden dat sommige crèmes in ons assortiment geen SPF bevatten, is omdat het 24 uurs crèmes zijn (de Hyamax+, Relift+ en Recover+ van IK Skin Perfection en de Essential Hydration Cream van Alpha-H). Dit betekent niet dat ze 24 uur lang werken, maar dat het een dag- en een nachtcrème in één is. Je kunt het dus zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruiken. ’s Avonds hebben wij geen SPF nodig, dus is dat uit de crème gelaten. Daarom is het belangrijk om bij een 24 uurs crème een losse SPF aan te schaffen, die overdag over de crème kan worden aangebracht. Een andere reden dat er geen SPF in de 24 uurs crèmes zitten, is dat er dan meer ruimte is voor hoge werkstoffen. Aangezien IK Skin Perfection en Alpha-H huidverbeterende merken zijn, is dat voor hen (en voor ons) heel belangrijk. We raden altijd aan om bij een crème van één van deze twee merken waar wel een SPF inzit, een serum eronder te gebruiken, om die hoge werkstoffen te kunnen garanderen. Op die manier zijn je producten zowel huidverbeterend als beschermend.

Make-up en zonbescherming
In make-up zit meestal een SPF, maar deze is erg laag. In vloeibare make-up zitten vaak chemische filters, die de zon absorberen. Minerale make-up, zoals die van Creative Cosmetics bevat fysische filters, die de zon juist reflecteren/weerkaatsen. Dit komt door titanium dioxide en zinkoxide dat in het product zit, die werken als spiegeltjes. Door deze make-up te gebruiken bescherm je je huid dus al extra. Toch is het goed om ongeveer om de 2 á 3 uur je zonbescherming opnieuw aan te brengen. We snappen dat je dat liever niet als crème over je make-up wil smeren. Daarom is er een poeder met hoge beschermingsfactor: de Sunday Brush. Deze poeder kun je over je make-up aanbrengen. In de Sunday Brush zitten ook de ingrediënten titanium dioxide en zinkoxide. Het is een breed spectrum zonbeschermer van SPF 50. Hij beschermt dus tegen zowel uv-A als uv-B. De Sunday Brush is verkrijgbaar in drie verschillende natuurlijke huidtinten.

Blauw licht
De laatste jaren worden we steeds vaker blootgesteld aan blauw licht. Dit is licht dat onder andere van je laptop en mobiele telefoon afkomt. De vitamine E in ons lichaam (natuurlijke antioxidant) beschermt ons tegen dit blauwe licht, maar ook tegen de stralingen van de zon. We worden nu zo vaak blootgesteld aan blauw licht, dat ons lichaam moeite heeft met de bescherming en uitgeput raakt. Door elke dag een zonbescherming aan te brengen op je gezicht help je je huid dus al enorm. De Essential Skin Perfecting Moisturiser SPF 15 van Alpha-H bevat zelfs extra bescherming tegen blauw licht. Daarnaast kun je je huid extra antioxidanten geven, door producten met vitamine E te gebruiken, zoals het vitamine E serum van Alpha-H. Daarbij is het belangrijk voeding te nemen dat rijk is aan antioxidanten, zoals vruchten, groenten en zaden.

Wil je je huid niet onnodig beschadigen en huidveroudering remmen? Gebruik dan elke dag een zonbescherming!

Recommended Posts