Microplastics: het ingrediënt dat niet kan worden afgebroken

Waarschijnlijk had je een paar jaar geleden nog niet vaak het woord ‘microplastics’ voorbij horen komen. Tegenwoordig hoor je het steeds vaker. We worden ons er steeds meer bewust van wat microplastics zijn en wat ze doen. Microplastics zijn niet goed voor het koraal- en zeeleven, maar ook niet voor ons. Toch zit het in veel van de producten die je dagelijks gebruikt. In deze blog vertellen we je alles over dit verborgen ingrediënt.

 

De microplastics in producten zijn letterlijk kleine deeltjes plastic. Ze zitten in autobanden of kleding, die na slijtage of wassen verspreid worden. Maar ze zitten ook in (veel!) verzorgingsproducten. Het wordt namelijk gebruikt als verdikkingsmiddel of emulgator. Ze komen onder andere voor in make-up, shampoo en medicijnen. Maar ook in producten als theezakjes, waterflesjes, bier, honing en fruit. Daarnaast worden microplastic gebruikt als scrubmiddel. Bijvoorbeeld in scrubproducten en tandpasta. Gelukkig neemt dat wel steeds meer af, omdat er vaker gekozen wordt voor een natuurlijk scrubmiddel, zoals gemalen vruchtenpitten. Wel worden er in een scrubproduct of tandpasta nog steeds microplastics gebruikt om het product te verdikken, dus we zijn er nog niet!

Wat doen microplastics?
Er zijn vele soorten microplastics. Sommige zijn groter dan de andere. Elke soort heeft zijn eigen manier van hoe het in je lichaam of in het milieu terechtkomt. Ze hebben daarom ook allemaal een ander effect op je lichaam en het milieu. Het is nog vrij onbekend wat de microplastics precies met je lichaam kunnen doen. Wel is het bekend dat veel van de microplasticssoorten niet afbreekbaar zijn. Ze blijven dus voor altijd bestaan. In plaats van te verdwijnen, vallen ze uiteen in steeds kleinere deeltjes. Er wordt veel onderzoek gedaan naar microplastics.

Is het schadelijk?
Door de onderzoeken is er naar voren gekomen dat microplastics op lange termijn wel degelijk schadelijk kunnen zijn voor de mens. De plastic deeltjes komen in onze bloedbaan terecht. Ze kunnen daar hormoonverstorende eigenschappen hebben. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor ons immuunsysteem. Hoe schadelijk precies is nu nog niet bekend. Plastic bevat schadelijke stoffen, zoals weekmakers en stabilisators. Je kunt je dus voorstellen dat dit niet goed is, als dit in grote hoeveelheden onze bloedbaan bereikt.

Ook het milieu heeft te lijden onder de microplastics. Ze komen via het water van bijvoorbeeld de wasmachine, met microplastics uit onze kleding, uiteindelijk terecht in de oceaan. Dieren die daar leven krijgen ze binnen. Ook dringen ze via de wortels planten binnen. Zo komen de microplastics weer in onze voedselketen terecht.

De meeste mensen krijgen per week minder dan een korrel zout aan microplastics binnen. De Wageningen University heeft dit onderzocht. Bij 1 op de 20 mensen kan dit oplopen tot 676 milligram per week.

Wat kun je zelf doen?
Je bewust worden van microplastics kan een hoop schelen. Je kunt ervoor kiezen om producten te gebruiken die geen microplastics als ingrediënt hebben. Zoals IK Skin Perfection, die er alles aan doet om geen microplastics in hun producten te gebruiken. Dat is nog best lastig, omdat microplastics een product comfortabel maken, of een geleider zijn voor een ander ingrediënt. Tóch lukt hun dit goed. De meeste producten bevatten geen microplastics en al hun nieuwe serums zijn microplasticvrij. Dat is echt een grote stap in de strijd tegen microplastics. Het merk Loveli heeft zelfs geen één product met microplastics erin.

Statement IK Skin Perfection:

“Wij werken toe naar een volledig microplastics-vrije productlijn: inmiddels zijn 16 producten, waaronder de nieuwe BOTANIC BODY intensief voedende bodylotion, 100% microplastics-vrij en zijn 11 producten 100% vegan!”

Je kunt producten checken op microplastics als ingrediënt via de website beatthemicrobead.org. Op dit moment kunnen er een aantal van jouw favoriete huidverzorgingsproducten opstaan die nog microplastics bevatten. Wel is het zo dat merken die vooral natuurlijke ingrediënten gebruiken waarschijnlijk hard hun best doen om microplasticvrij te worden. Dit heeft vaak even tijd nodig, omdat het een veelvoorkomend ingrediënt is. Je kunt wel gemakkelijk switchen naar bijvoorbeeld een microplasticvrije tandpasta of thee.

Recommended Posts